NEWSLETTER DESEMBRE 2024

19/12/2024

DESTACAT

ACTUALITAT

ACTE SARSANEDAS

Enguany se celebra una efemèride important per a les lletres catalanes: cent anys del naixement de Jordi Sarsanedas, reconegut escriptor i persona prominent de les lletres catalanes (Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 1994); va exercir càrrecs com el de president de l’Ateneu Barcelonès o degà de la Institució de les Lletres Catalanes.

Sarsanedas va ser també una figura cabdal en la història d’Aula Escola Europea: en va ser un dels membres de l’equip fundacional de l’escola i hi va exercir com a professor. També va l’autor de l’himne de l’escola pel seu 25è aniversari (poden escoltar-lo aquí)

Per aquest motiu Aula va organitzar, conjuntament amb la família, un acte de reconeixement i homenatge a Jordi Sarsanedas el 15 d’octubre. 

A l’acte, la participació de persones que varen conèixer d’aprop el Sr. Sarsanedas van conjurar el seu llegat. En Carles Torné, exalumne, va parlar de la faceta de Sarsanedas com a mestre i va recordar una frase que Sarsanedas repetia: “Un poema és una veu i la veu ha de ser digna”. La Teresa Freixes, ex-professora d’Aula, va evocar la seva vessant de company de feina i el seu fill Oleguer, amb anècdotes familiars, va desvetllar la part més personal. No van faltar recitacions de poemes i textos de Sarsanedas per part d’alumnes i professors de l’escola.

Per l’ocasió la Sra. Freixes i el Sr. Nofre van editar un recull de poemes i textos de Sarsanedas que alumnes de l’escola estudiaran aquest curs. 

Va ser una celebració molt sentida, recordant el professor, l’escriptor i l’activista cultural.
Article sobre l’acte: El senyor Sarsanedas

AULA DE RECERCA projectes 2024-2025 

Enguany l’escola està treballant en tres projectes: 

Recerca en la diversificació per atendre la diversitat (Research on inclusive learning support)Emilie Chopinet i  Helen Lindsay. Secció de Secundària i Batxillerat. 

Els estudiants amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE) sovint s’enfronten a reptes únics, i és el nostre deure com a educadors proporcionar-los el suport necessari perquè puguin prosperar acadèmicament i socialment. Integrant el suport a l’aprenentatge inclusiu a l’aula, es pretenen abordar aquestes necessitats d’aprenentatge diverses i assegurar que cada estudiant assoleixi el seu màxim potencial.

La recerca té tres objectius principals:

  • Avaluar l’impacte del suport a l’aprenentatge inclusiu en el rendiment acadèmic dels estudiants amb necessitats d’aprenentatge diverses a les classes d’anglès.
  • Explorar estratègies efectives per integrar el suport a l’aprenentatge a l’aula de llengües estrangeres que s’adaptin a les necessitats dels estudiants amb NEE (Necessitats Educatives Especials).
  • Avaluar les necessitats de desenvolupament professional del professorat per implementar de manera efectiva el suport a l’aprenentatge inclusiu.

Filosofant amb petits investigadors – Lambra Sainz i Marta Soldado. Secció de Secundària i Batxillerat.

Un dels reptes actuals i que sempre ha estat present en l’educació és com exercitar de manera efectiva el pensament crític i la responsabilitat ètica.

Amb aquesta recerca es vol elaborar i consolidar un espai de diàleg filosòfic obert a la reflexió per als alumnes de la ESO. Aquests alumnes no tenen un espai de diàleg setmanal dissenyat, pautat i amb un programa per adquirir valors vitals com: acceptació de la diversitat de punts de vista i aprendre a tenir una ment oberta. L’objectiu de la recerca és valorar -durant un curs escolar- l’evolució d’un o més indicadors essencials del diàleg filosòfic en els alumnes. 

Natura d’AulaVictoria Liarte i Lidia Rigga. Secció de Parvulari.

Els alumnes mostren una gran curiositat per explorar el seu entorn i aprendre sobre la natura que els envolta, especialment en relació amb els insectes, els animals i la flora. Aquesta àrea no ha estat prou treballada a infantil i té un gran potencial com a motor de motivació per a l’aprenentatge. Per això, dissenyarem un projecte que no només permetrà als alumnes conèixer millor el seu entorn, sinó que també servirà com a eina motivadora i d’aprenentatge significatiu, enfocant-nos especialment a millorar la lectoescriptura i l’aprenentatge de l’anglès.

Aquesta investigació ja està en marxa i a continuació trobaran un exemple de les activitats que estan duent a terme els alumnes de J5: Birdlife in Aula

This year, J5 students are cooperating with SEO/BirdLife Catalunya @seobirdlife_cat to improve our bird identification skills. One of the initiatives our students are taking part in is a challenge called ‘Ornithology for Beginners’. Every month they are going to study one bird that lives in our surroundings, and they will do some actions to help it thrive in its habitat. In November, they learned about blackbirds and noticed that they like eating fruit and olives, so we put some in the bird feeder for them. 

Aula, un dels centres participants al programa d’EduCaixa per a la recerca educativa  

El projecte Philia a l’aula dissenyat per dues docents de l’escola ha estat seleccionat en la 2a convocatòria EduCaixa 2024-25 d’ajudes per a projectes de recerca en educació basada en l’evidència científica. En aquesta edició s’hi van presentar 495 projectes, dels quals només 100 han estat escollits, incloent-hi el nostre.  

Els dies 7 i 8 d’octubre, les nostres representants van assistir a les jornades de formació inicial al CaixaForum de Madrid, un espai de trobada i intercanvi d’idees on es van establir les bases per engegar aquesta il·lusionant iniciativa. El projecte ja està en marxa i preveu el seu tancament el desembre de 2025.  

L’objectiu de Philia a l’aula a la secció de secundària és dur a terme accions concretes en el marc de diferents matèries amb l’objectiu de treballar explícitament la metacognició i les habilitats socioemocionals de l’alumnat. La iniciativa, que s’havia iniciat com a prova pilot el passat curs 23-24, s’escalarà a més grups, gràcies al finançament del programa EduCaixa i al seu sistema de mentorització. 

Aquest èxit és un reconeixement al compromís del nostre centre amb la innovació pedagògica i el desenvolupament integral dels i les alumnes. Agraïm l’esforç de les docents implicades i convidem tota la comunitat educativa a sumar-se a aquesta iniciativa cap a una educació millor i més efectiva. 

ESTADES D’ESTIU 

L’estiu passat vam reprendre les estades d’estiu, un programa per alumnes de primer de Batxillerat amb què s’ofereix la possibilitat de treballar algunes setmanes en un centre de recerca o una institució relacionada amb la cultura. És una oportunitat per desenvolupar un projecte i col·laborant de primera mà en l’àmbit de la ciència o les arts.

Les estades d’aquest estiu 2024 ser molt diverses:  

  • A l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est de l’UPC dos alumnes van dur a terme el projecte Cosmologia i medi intergalàctic: identificació de quàsars. 
  • A Vall d’Hebron–Institut d’Oncologia (VHIO) tres alumnes van prendre contacte amb la recerca tanslacional en oncologia
  • A l’ Institut Químic de Sarrià els alumnes van fer una immersió en l’enginyeria de biomolècules per aplicacions biomèdiques. 
  • A l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) cinc alumnes van passar una setmana endinsant-se en la indústria musical. D’aquesta experiència en va resultar una peça Lies in Pardise composta, escrita, interpretada i produïda pels mateixos alumnes, que va ser presentada a l’acte de recaptació de Fons de l’escola al Palau de la Música. 
  • Al Barcelona Supercomputing Center van desenvolupar el projecte d’adaptació d’aplicacions a l’arquitectura RISC-V.
  • Al Centre de Recerca en Sanitat Animal van treballar en dos àmbits: d’una banda, al Laboratori d’Organoides van dur a terme cultius cel·lulars 3D – models d’infecció i de l’altra van estudiar les malalties transmeses per mosquits

Tots els alumnes que van participar en les estades en van fer una valoració molt positiva, així com els centres que els van acollir.

ACTO DE RECAUDACIÓN DE FONDOS EN EL PALAU DE LA MÚSICA

El 14 noviembre 2024 se celebró en el Palau de la Música Catalana un acto con la finalidad de recaudar fondos para el Programa de Becas de Aula y para el Proyecto de Transformación de los Patios. 

La velada inició con un concierto de alumnos de Aula que interpretaron varias piezas, entre las que estaban el Vals del gramófono de Eugen Doga y La vita è bella de Nicola Piovani (para ver un extracto clicar aquí).

Alumnos de Aula nos explicaron los aprendizajes que se adueñaron de su estancia de verano en la ESMUC (Escuela Superior de Música de Cataluña). De esta experiencia resultó una pieza Lies in Paradise compuesta, escrita, interpretada y producida por los propios alumnos, que fue presentada en el acto. Los animamos a escucharla en este enlace.

Tampoco faltaron contribuciones de expresión plástica y alumnos de primero de Bachillerato diseñaron e hicieron unos centros de mesa inspirados por los motivos florales que decoran el Palau de la Música.

En un ambiente distendido, pudimos agradecer personalmente las generosas donaciones que hemos recibido de miembros de la comunidad Aula así como presentar los proyectos donde la escuela necesita recaudar fondos para el próximo curso: seguir adelante con el programa de becas y el proyecto de rediseño de los patios.

Estamos muy agradecidos por haber reunido a casi 100 personas por el apoyo que eso significa hacia el trabajo que hacemos en la escuela y particularmente porque nos ha permitido recaudar 20.000 € para nuestro programa de becas y el proyecto de rediseño de los patios.

¡Ayúdenos a hacer posible estos proyectos!

Les recordamos que pueden realizar aportaciones en cualquier momento clicando aquí o yendo. a https://www.aula-ee.com/es/donacion.

RESULTATS AURUM (2024) 

Compartim els resultats obtinguts par la promoció Aurum (2024) referents a les proves d’accés a la universitat. 

Tot i que estem més que orgullosos d’aquests resultats, sabem que els números per si sols no capturen tota la història de cada alumne. Darrere de cada puntuació hi ha un viatge personal ple de somnis i lluites, èxits i contratemps. Per això, celebrem l’esforç i dedicació dels Aurum, que han fet un molt bon batxillerat, així com agraïm el suport de les famílies i l’acompanyament a l’alumnat per part del professorat 

Més enllà de les dades, estem molt contents que cadascun d’ells traci el seu camí i els encoratgem a seguir treballant per assolir els seus somnis.

Proves d’accés a la Universitat (PAU)

La promoció Aurum va obtenir bons resultats a les proves d’accés a la universitat, de fet Aula va ser la 2ª escola de Catalunya amb la millor nota de les PAU amb una mitjana de 7,97 (la mitjana de Catalunya va ser 6,74). La nota Mitjana de l’expedient va ser 8,33. 

Batxillerat Internacional 

Els Aurum també van obtenir bones notes en el Batxillerat Internacional

El Batxillerat Internacional puntua sobre 45 punts i la nota mitjana dels Aurum va ser 33 (mentre la mitjana mundial va ser 30,3). Cada assignatura s’avalua sobre 7 punts i la mitjana per assignatura va ser  de 5,2 (mitjana mundial 4,9). 

Les notes van ser molt bones: 

Accés a la universitat

Gairebé un 80% va entrar a la seva primera opció i gairebé la totalitat de la promoció (97%) van entrar en alguna de les seves primeres tres opcions.

Donades les notes de tall i l’accés a la universitat a Catalunya i a l’estranger, considerem que és molt bona notícia que els nostres alumnes en general puguin entrar allà on volen.

Donem l’enhorabona a la promoció Aurum i els desitgem que gaudeixin molt dels seus estudis universitaris.

BATEIG PVI

Com és tradició a l’escola, la promoció de Sisè adquireix un nom que sigui significatiu i que els acompanyarà fins al final de la seva escolaritat a l’escola. 

Enguany el tema sobre el que escollir el nom ha estat els drets civils. 

Mentre els drets humans són universals, els drets civils depenen de les lleis, de les constitucions de cada país, i de com s’entenen dins una comunitat determinada. La llei garanteix els drets civils a l’individu; els drets naturals corresponen a la persona pel sol fet de ser un ésser humà. És a dir, els drets civils depenen del país on es viu. 

Els primers moviments de defensa dels drets civils són relativament recents, i se centraren en el dret a vot i el dret a l’educació. Després varen abastar també la defensa de minories racials, de les dones o dels col·lectius que es veien privats de determinats drets que altres ciutadans gaudien.

Donat que l’any 2025 coincideix amb el centenari del naixement de Malcolm X (activista en defensa dels drets humans i les llibertats civils dels afroamericans) el 19 de maig de 1925, i en homenatge als qui han lluitat, als qui han callat, als qui han patit… i als qui avui encara lluiten, callen, pateixen… el tema pel bateig de la promoció de Sisè del curs 2024-2025 es va centrar en els drets civils.

Els alumnes de Sisè van escollir entre quatre possibilitats: Agnòcide, Rosa Parks, Tahrir i Tiananmen. El nom de la promoció finalment serà Tahrir (alliberació en àrab) que fa referència a la revolta coneguda com “la primavera àrab” que es va iniciar el 2011,  justament a la plaça Tahrir del Cairo (Egipte). 

La cerimònia de bateig de la promoció, a la qual van assistir també les famílies, va tenir lloc el 12 de desembre a la mediateca Pere Ribera de Secundària. Va ser una cerimònia molt emotiva on els alumnes de Sisè van participar en un concert i una obra de teatre que il·lustrava el seu coneixement dels drets civils. També van presentar els seus compromisos com a promoció. No van faltar els consells dels seus padrins, actuals alumnes de Segon de Batxillerat. Un cop acabada la cerimònia, famílies, alumnes i professorat van compartir un berenar de celebració. Enhorabona, Tahrir!

ESTANCIAS EN EL EXTRANJERO

Este curso 2024-2025, Aula retoma el programa de estancias en el extranjero. Dirigido a alumnos de tercero y cuarto de ESO, la escuela ofrece estancias académicas durante el primer durante el primer cuatrimestre, en EE.UU., Canadá y en el Reino Unido. Todas las escuelas han sido seleccionadas, visitadas y evaluadas personalmente por el equipo docente de AULA para garantizar un alto nivel académico. 

Así pues, ocho alumnos de aula han pasado el primer cuatrimestre en el extranjero disfrutando de una experiencia muy enriquecedora.

De cara al próximo curso, hemos aumentado las plazas a 24 (12 para alumnos de tercero y 12 para alumnos de ESO IV) y también el abanico de escuelas disponibles: más de 25 escuelas privadas y públicas en Estados Unidos, Canadá y el Reino Unido, con opciones de enseñanza en inglés o francés y con alojamiento con familias locales o en residencias escolares. 

VOYAGE À PERPIGNAN

En septembre, juste après la rentrée scolaire, les élèves de Bachillerato faisant français ont eu l’opportunité de participer au festival de photographie Visa pour l’Image, qui s’est tenu à Perpignan. Cet événement, l’un des plus importants au monde dans le domaine du photojournalisme, nous a offert une expérience culturelle et éducative unique. Pendant la visite, nous avons échangé avec le photographe et président du festival, Jean-François Leroy, qui a répondu à nos questions sur la photographie, les défis organisationnels et le message derrière les images exposées. Nous avons également parcouru les diverses expositions dans la ville de Perpignan, qui abordaient des thèmes tels que la solitude, l’environnement et le courage. Chaque photographie nous a transportés dans des réalités différentes, suscitant des émotions variées et des réflexions profondes. Cette expérience a été une journée très agréable en dehors du cadre scolaire où avons aussi eu l’opportunité de découvrir la ville pendant l’heure du déjeuner. Cette exposition de Visa pour l’image a été un acte de prise de conscience des réalités qui, bien qu’elles paraissant lointaines, sont plus proches que nous ne le pensons.

Crescendo et Weimar

LA CASTANYERA

De la serra de Collserola va arribar la Maria Castanyera a visitar els alumnes de Parvulari. Els va explicar coses sobre aliments de tardor i no van faltar contes ni cançons. Els alumnes van fer moltes preguntes i van expressar preocupació per l’absència d’en Marrameu, el gat de la Sra. Maria. Per sort, no era res greu, només que s’havia quedat a casa fent una becaina. 

Una Maria Castanyera una mica diferent va visitar Primària. Durant tota la setmana, la Sra.  Maria va anant recomanant llibres als alumnes amb temes relacionats amb la tardor. 

LES CINQ SENS 

Les cinq sens sont essentiels pour percevoir et interagir avec notre environnement. Ils nous permettent de découvrir le monde, de ressentir des émotions et d’acquérir des connaissances.

La perte d’un sens peut entraîner des difficultés dans la perception de notre entourage, et les élèves de J5 ont pu le découvrir lors d’une activité en classe de psychomotricité.

Ils ont d’abord réalisé un circuit utilisant leurs cinq sens : la vue, l’ouïe, le toucher, l’odorat et le goût. Que se passe-t-il si nous perdons l’ouïe ? Et la vue ?

BIOLOGÍA EN CUARTO

Las Ciencias Naturales se estudian desde el Parvulario y en Cuarto de Primaria, los alumnos se inician en el estudio de la Biología. El descubrimiento y la investigación son parte clave de la metodología de Aula y nada mejor que vivir las ciencias para entenderlas. Por ello, son muchas las actividades que están realizando los alumnos para acercarse a la biología: desde la observación de células en el microscopio, al descubrimiento de los aparatos o sistemas del cuerpo humano o la representación de los componentes sanguíneos. 

Todas estas actividades están llevando a los alumnos a hacer un descubrimiento del propio cuerpo y a ser conscientes de la importancia de la salud y la higiene personales, así como de una nutrición equilibrada.

DESCOBRINT π (3,141592654)

Els alumnes de Cinquè de Primària, aquest primer trimestre a l’assignatura de Matemàtica han treballat de forma vivencial les parts de la circumferència. 

Primer, ho han fet a dins de la classe i després han sortit al pati a veure la relació que hi ha entre el diàmetre i la longitud de la circumferència. D’aquesta manera han descobert el nombre π que ha sorgit de dividir la longitud d’una circumferència pel seu diàmetre. 

Primer, ho han fet a dins de la classe i després han sortit al pati a veure la relació que hi ha entre el diàmetre i la longitud de la circumferència. D’aquesta manera han descobert el nombre π que ha sorgit de dividir la longitud d’una circumferència pel seu diàmetre. 

De fet, també han pogut veure que el valor de π sempre és el mateix, independentment de la grandària de la circumferència. 

AULA LIMIT BEE MATH CONTEST

On Thursday, November 14 at 2:11 p.m. took place the Aula Limit Bee contest. Batxillerat students wanted to follow the footsteps of the famous MIT integral calculus competition (Integration Bee). Instead of integrals, they used limits, because this is precisely the part of the syllabus they are currently studying. The participation was impressive and the involvement of the students in solving problems had no limits (no pun intended!). It was a pleasure to have students with such a strong desire to learn. Well done!

TRAVELING AROUND THE WORLD IN THE CCCB

On the 25th of November, our Language A from Primero de Bachillerato class had the marvelous opportunity to go to the World Press Photo Exhibition 2024 in the CCCB. (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) As one of the participating students, I listened very attentively to our guide, who spoke to us in English.  By asking us questions and carefully revealing information, she led us through the exhibition and helped us to understand and think critically about the images we were shown.  Both the tour and the visit were very interesting and made us think about many different topics, but let’s start from the beginning. 

What is the World Press Photo? This organization was founded in 1955 by a group of Dutch photographers that wanted to organize an international contest to share their work with the world. The organization arranges a contest each year and reviews thousands of photos from all around the world with the goal of showcasing the best and most important photojournalism and documentary photography of the year.  The World Press Photo has maintained its principles and remains a non-profit organization to this day.  Our guide mentioned that in today’s world, photojournalists face some new challenges posed by social media, fake news or general misinformation and to curb the possible negative impact that they can have on our society. At the same time, it hopes to achieve another objective : to encourage observers to look more carefully at an image and to force the observer to think. In this exhibition we can see all types of images, mostly coming from wars or local conflicts, natural disasters and other issues that we invite you to discover for yourself. 

The exhibition made us experience a wide range of different feelings, from nostalgia to despair. I would dare say that it changed how we perceive ourselves and the world. All the photos made each one of us go through an interior dialogue, in which we tried to answer some questions that came from deep down in our hearts. 

Some images, like Adem Altan’s  A Father’s Pain, made us wonder how it felt to lose a child or how difficult it might be to understand that someone who we loved had been taken away by a series of uncontrollable factors and was not going to be there anymore. 

Others, like Afghanistan on the Edge by Ebrahim Noroozi, made us think about what experiencing real hunger was like, about that desperate gaze of a young child when presented with a simple, red apple. 

All these images had many stories behind them, stories that were waiting to be told, and the World Press Photo gave a voice to these stories. One of the most beautiful things about the exhibition was a section where they paid tribute to all the journalists that died doing their job all around the world during the past ten years. I think that the foremost value of that homage resides in the feeling that the peaceful environment evoked. It was a very special room, since it made us show and feel respect for all the people that risked their lives to keep stories from remaining untold. Lastly, we wanted to say that the overall experience was life-changing because of the sea of feelings we experienced from the first moment we entered the exhibition. 

In conclusion, the exhibition left a great impact on us because of all the emotional stories behind each image, and we would like to encourage everyone to go to the exhibition if they have the chance, because it could really change who you are.

Isaac Trepat and Héctor Pino – 1r BXT.

VIATGE A ITÀLIA

Els alumnes de segon de Batxillerat, de la promoció Crescendo, hem passat cinc dies a La Toscana. Hem estat a Florència, Siena i Lucca. Aquest serà l’últim viatge d’escolaritat que farem plegats i l’hem gaudit enormement. D’una banda, hem visitat espais i hem admirat obres d’art i científiques claus pel desenvolupament del Renaixement i de la Modernitat, com la col·lecció pictòrica dels Uffizi o els estris de mesura originals de Galieu al Museu de la Ciència florentí. D’altra banda, hem tingut l’oportunitat de passar moments inoblidables com a promoció que podrem tresorejar per sempre, com la passejada amb “risciò” per sobre les muralles de Lucca o la posta de sol al Giardino delle Rose, a Florència.

AULA CARES

RECOGIDA DE ROPA POR CÁRITAS

A principios de noviembre, como es habitual en la escuela desde hace 20 años, se llevó a cabo la campaña solidaria de recogida de ropa por Cáritas. Con las donaciones que hacen las familias de la escuela, Cáritas desarrolla el proyecto que ayuda a salir de situaciones de marginación a muchas personas. 

La campaña de este año recaudó 2.224 Kg. de ropa. ¡Queremos agradecer a todas las familias sus donaciones!

También agradecer la colaboración de los alumnos de Primaria que han trabajado mucho: ayudando a los más pequeños a llevar sus bolsas llenas de ropa, organizándolas todas en el hall de Primaria y cargándolas en el camión, etc. ¡Enhorabuena por un trabajo bien hecho!

ESTRELLES FUNDACIÓ VILLAVECCHIA

Els alumnes de Tercer de Primària han dut a terme una activitat solidària realitzant unes decoracions de Nadal. Reciclant rotllos de paper vàter van fer unes estrelles nadalenques que es van vendre a un mercat de Nadal a finals de novembre. Tot el recaptat ha estat destinat a la Fundació d’oncologia infantil Enriqueta Villavecchia que treballa per millorar la qualitat de vida dels infants i joves amb malalties greus, i per ajudar les seves famílies.  Agraïm a les famílies de l’escola la seva implicació amb aquest projecte i donem l’enhorabona als alumnes de Tercer per unes estrelles precioses!

ECOBOOKS 

Ecobooks es un proyecto liderado por alumnos de Bachillerato dentro del programa CAS y Aula Cares, para dar una segunda vida a los libros de texto y de lectura. 

Los alumnos recogen las donaciones voluntarias de libros de texto en junio y los ponen al alcance de las familias de la escuela en julio para que puedan ser reutilizados de forma gratuita y dentro de un marco sostenible. 

Para ello, los alumnos han creado una plataforma digital en la que se puede ver el stock de los libros disponibles. El curso pasado, fueron los alumnos Pablo Sanz, Ferran Sánchez y Pol Guichón quienes trabajaron mucho para optimizar la plataforma, mejorando su funcionalidad y también haciéndola mucho más práctica para las familias. 

En el mes de septiembre, los alumnos se encargaron de entregar los libros a los alumnos que los habían solicitado. 

Desde su inicio en 2021, Ecobooks ha ido creciendo: 

  • Año 2022: 285 libros donados, 238 libros reutilizados (83%)
  • Año 2023: 302 libros donados, 275 libros reutilizados (91%)
  • Año 2024: 422 libros donados, 340 libros reutilizados (80,5%), 65 libros más que el año pasado. 

El porcentaje de libros reutilizados es alto y el número de libros aumenta con los años, tanto en las donaciones como en las reutilizaciones. Estos datos demuestran el interés y la razón de ser del proyecto. 

¡Enhorabuena al equipo Ecobooks!

CELEBREM

EXPORECERCA – Després de participar en l’Exporecerca jove (una fira de recerca internacional oberta al públic, on joves de Secundària i Batxillerat d’arreu del món presenten els seus projectes d’investigació durant tres dies en stands personalitzats per ells mateixos, difonent i donant a conèixer la seva recerca al públic visitant) en Gabriel López (promoció Aurum) va guanyar el 3r premi d’Exporecerca pel seu projecte “Desafiant la torrada amb mantega: com la física pot explicar el fenomen observat pel qual una torrada cau per la part de la mantega? El premi inclou Anar a la fira “I giovani e le scienze” a Milà el març del 2025. Enhorabona! 

El Gabriel López i en Ramón Dagà també van ser convidats a participar en el Premi LIYSF (Online) a l’estiu. 

OLIMPÍADA ESPANYOLA DE FÍSICA – Ramón Dagà va guanyar guanyant una Medalla de Bronze a la XXXV Olimpiada Española de Física (OEF).

L’Olimpíada Espanyola de Física (OEF) és una competició organitzada per la Real Sociedad Española de Física dirigida a estudiants preuniversitaris a nivell estatal que té com a objectius fomentar les vocacions científiques relacionades amb la física. Aquest certamen va tenir lloc a la Universitat de Granada l’abril del 2024 i hi van participar un centenar d’alumnes de tot el territori espanyol. 

Enhorabona, Ramon!

OLIMPÍADA INTERNACIONAL FEMENINA D’INFORMÀTICA – Eulàlia Gaya i Vera Morancho van guanyar bronze l’European Girls’ Olympiad in Informatics (EGOI), que és una competició internacional per noies interessades en la informàtica. El certamen es va celebrar aquest estiu a Holanda. És una competició europea pel que fa a la seu, però és mundial pel que fa a la participació, no existeix una fase superior, ni altres competicions continentals a altres continents. Felicitats, Eulàlia i Vera!

COPA CANGUR – El maig del 2024 es va disputar al Poliesportiu de Can Noguera a la Garriga, la semifinal i la final de la Copa Cangur. La prova Cangur és una activitat matemàtica anual, amb el format de concurs individual, promoguda per l’associació internacional Le Kangourou sans Frontières, que es marca com a objectiu la promoció de les matemàtiques entre la gent jove i la mainada, mitjançant una participació massiva en una activitat científica, sense intentar fer cap selecció ni comparació entre centres ni entre zones geogràfiques.Aula va participar en la categoria Júnior, on un equip format per 3 alumnes d’ESO III i 4 alumnes d’ESO IV van representar a l’escola. Es van classificar en segona posició a la semifinal i van acabar guanyant la Copa (primera posició) a la final. És un concurs a nivell de Catalunya i Aula ha quedat classificada 1r lloc o 2n tots els anys des del 2019. La copa es queda un any a l’escola i l’any que ve l’han de portar al concurs, on ja tenen assegurada una posició per la semifinal. Moltes felicitats!

ENTRE BAMBOLINES

NOU ESPAI DE LECTURA A LA MEDIATECA PERE RIBERA

Enguany, en el marc del projecte de Foment Lector de l’escola, hem remodelat la mediateca de Secundària redistribuint els diferents espais de treball individual i en grup, i ampliant notablement la zona de lectura. 

Simultàniament, a aquesta iniciativa, hem ampliat les hores d’obertura de la mediateca a les hores de pati per llegir i jugar a escacs.

L’acollida ha donat bons resultats amb l’aforament complet. 

MEJORA DE LA COCINA DE SECUNDARIA

Empezamos el curso estrenando en Secundaria la renovación del office (la parte del comedor en que se sirve la comida). 

Se buscaba mejorar y agilizar el servicio de comedor para así reducir el tiempo de espera de los alumnos tanto en el servicio de la comida como en la devolución de las bandejas. Para ello se ha establecido un nuevo sistema tanto en la entrega de bandejas, cubiertos, vasos, etc., como en la recogida posterior.

También se ha renovado completamente el tren de lavado e instalado nuevo pavimento tanto en la cocina como en el office. El objetivo era reducir el ruido para que el comedor fuera un entorno más tranquilo y agradable. 

AROUND THE WORLD

MARC MIGÓ (promoció Amazònia)

Compositor de Música

Marc Migó va començar a estudiar formalment el piano als 16 anys i va seguir els seus estudis a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

L’any 2017, una beca de la Fundación SGAE li va permetre traslladar-se a Nova York a la prestigiosa escola de música The Juilliard School of Music on va cursar un Màster en Composició. 

Al desembre, Migó va estrenar a Berlín la seva primera simfonia, “Conspiranoia” a la Konzerthaus de Berlín. “Conspiranoia” és una simfonia per a cordes que Migó va escriure per encàrrec del grup de cambra Metamorphosen Berlin.

El Marc ha explicat que es tracta d’una obra que explora l’era de la postveritat en què vivim i que neix d’un sentiment molt actual: l’ansietat provocada per l’exposició a les xarxes socials. És la seva primera simfonia i la descriu com una peça fosca: podem dissipar aquesta boirina tan fosca que ens oprimeix cada dia amb les xarxes socials, amb totes les notícies que sentim. La primera simfonia composta per Marc Migó ha rebut l’aclamació del públic que va omplir la sala de música de cambra de la Filharmonia de Berlín. 

El 2025 portarà al Marc banda i banda de l’Atlàntic: ‘Composer in Spotlight’ de l’Althafen Foundation d’Alemanya i les seves obres sonaran a diverses ciutats dels Estats Units, Alemanya així com al Palau de la Música Catalana de Barcelona

El Marc és considerat com un dels compositors amb més projecció internacional de la seva generació, enhorabona!

REPTE

La simetria és un concepte que es treballa a tots els nivells en la formació dels nostres alumnes. És un concepte que apareix a la natura i que, en matemàtiques, ens permet treballar patrons, geometria i orientació espacial.

Inicialment, ens podem plantejar què és simètric i què no. És el sol simètric? I la lluna? També podem completar objectes assumint que són simètrics. Una manera molt senzilla de crear objectes simètrics és doblegant un paper i fent-hi un retall. En desplegar la figura resultant, aquesta serà simètrica si només l’hem doblegat una vegada.

També és interessant explorar el concepte d’asimetria. Hi ha situacions en què, tot i semblar un objecte simètric, hi ha alguna raó per la qual l’asimetria cobra importància. Plantegem-nos, per exemple, un cotxe. En un primer moment, quan el veiem de perfil (o el dibuixem), el cotxe sembla simètric. És quan col·loquem el conductor que veiem que el cotxe té una direcció. Si el mirem de cara, el conductor també es col·loca de manera asimètrica a un costat. Curiosament, el costat depèn del país on ens trobem i respon a la direcció en què ens desplacem per carretera. Però, i en un cotxe amb només un conductor? Quina utilitat pot tenir la simetria o l’asimetria? Us convido a explorar què passa amb els cotxes de Fórmula 1.

Així us proposem reptes per a tots els nivells:

Amb els més petits, podem provar de fer retallables simètrics doblegant el paper. Exploreu diferents figures. No cal que retalleu d’un sol cop.

Amb una mica més grans, podeu doblegar més d’una vegada. Podeu fer un quadrat? I una estrella de cinc puntes? En veritat, hi ha un teorema matemàtic, el fold-and-cut theorem, que va ser demostrat el 1999 i que ens diu que tota figura de costats rectes es pot generar doblegant un paper un cert nombre de vegades i utilitzant un sol tall recte.

Finalment, per als més grans de la casa, un altre joc que es pot fer és intentar buscar figures simètriques si en coneixem les parts que les componen. Per exemple, existeix una manera de col·locar cinc triangles rectangles 3-4-5 de manera que la figura resultant tingui una simetria. Aquest trencaclosques va ser proposat per Donald Bell a les MathsJam 2015.

I si sou més de pensaments filosòfics, de ciència-ficció o de mons distòpics, us plantegem: quines serien les conseqüències de viure en un món on tot és simètric? O, al revés, si no existís la simetria, quines conseqüències tindríem?

SPOTLIGHT ON…

MARTA SOLDADO

És professora de llengua castellana, història i filosofia a Secundària i Batxillerat i escriptora. Ha publicat dues obres: la novel·la La felicitat d’un pollastre a l’ast (L’Altra Editorial, 2018) i la crònica literària El cap i la cua del drac (Comanegra, 2022).

Al setembre, va sortir el seu tercer llibre: Al bosc vermell, un cavall fuig (Angle Editorial, 2024 ) amb el que ha guanyat el XXXIV Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler.

¿Qué es lo que más le gusta de AULA? La sensibilitat cultural i l’amor pel saber 

¿Y lo que le gusta menos? L’aïllament geogràfic d’allà on batega la ciutat

¿Cuál era su asignatura preferida cuando iba a la escuela? Literatura

¿Y la que no podía ni ver? Tecnologia…

¿A dónde se iría de viaje? A Papua Nova Guinea

¿Con quién? Amb la meva parella

¿Qué libro no ha podido parar de leer? Els contes de Lucia Berlin

¿Canción que le trae buenos recuerdos o que le gusta escuchar y por qué? La aurora de Nueva York

Deporte que practica: Atletisme (a temporades)

Si pudiera ser un personaje conocido, ¿quién le gustaría ser y por qué? Amelia Earhart o Billie Holiday

¿Qué le hace feliz? Observar la vida

¿Qué superpoder le gustaría tener? Volar

¿Qué quiere ser de mayor? De més gran? Escriptora encara

¿Cuál es su lema o frase favorita? “Allò bell és difícil” (Plató)

Contacte

Av. Mare de Déu de Lorda, 34
Barcelona 08034 T 93 203 03 54