NEWSLETTER ABRIL 2025

13/04/2025

DESTACAT

FESTA D’AULA 18 DE MAIG

Una festa per celebrar la nostra comunitat on hi haurà moltes activitats per gaudir del dia!

Aquesta festa tindrà un vessant solidari per recaptar fons pel programa de beques i la reforma de patis de l’escola.Poden trobar tota la informació sobre la Festa d’Aula clicant aquí o en la imatge (també la trobaran a l’aplicació de l’escola).

Poden comparar la seva entrada (aportació mínima de 25€/família, que inclou un número pel sorteig solidari) en aquest enllaç.

Els esperem!

ACTUALITAT

CARNESTOLTES 2025: L’UNIVERS DE LES AUS I LA GASTRONOMIA MUNDIAL

Aquest any, per Carnestoltes l’escola s’ha omplert de colors, creativitat i manualitats amb les  disfresses creades pels mateixos infants. A Parvulari, els alumnes s’han convertit  en diferents aus, com flamencs, mussols, agapornis, estruços i cigonyes. A Primària, la temàtica ha estat la gastronomia mundial, amb disfresses de paella, sushi, tacos, pasta i ratatouille.

La jornada ha culminat amb una gran rua de Carnaval, on tota l’escola ha participat en una festa compartida. Una celebració que ha combinat creativitat, treball en equip i molta il·lusió.

DESCOBRIM LES PROFESSIONS DE PROP

Els i les alumnes de 4t d’ESO han participat en la jornada Professions de Prop i Professors de Prop, una iniciativa d’orientació acadèmica i professional amb la col·laboració d’exalumnes i professors d’Aula. L’objectiu és donar a conèixer referents professionals reals i oferir als alumnes espais per resoldre dubtes abans d’escollir el seu itinerari de batxillerat i el seu futur universitari.

Aquestes trobades ajuden els i les alumnes a prendre decisions amb més informació i a entendre millor les oportunitats i reptes de cada professió. 

Enguany s’han organitzat 14 sessions amb la participació de 12 exalumnes, un ponent extern i una professora. Les xerrades han cobert diversos àmbits com la medicina, l’enginyeria, el dret, la psicologia, l’arquitectura, la comunicació i les relacions internacionals, entre d’altres.

ASTRONOMÍA EN EL AULA: PLANETARIO Y RELOJ SOLAR

La astronomía ha sido el eje de dos experiencias inmersivas en 2º de Primaria dentro de la asignatura Descubrimiento Científico. A través de un taller en colaboración con Planetari-Cel Obert, los y las alumnas han explorado el cosmos con un planetario inflable y han descubierto planetas, estrellas y fenómenos como los agujeros negros. Además, han experimentado con un reloj solar, observando el movimiento del Sol y comprobando cómo las sombras permiten medir el tiempo. Un aprendizaje basado en la exploración, la curiosidad y el pensamiento científico.

DESCOBRIM EL COR A PIV

Els i les alumnes de 4t de Primària s’han endinsat en l’estudi de l’aparell circulatori d’una manera creativa i vivencial. 

Primer, han imaginat com podria ser el cor i han plasmat la seva visió en dibuixos originals, compartint i debatent les seves idees en equip.

Després de setmanes formulant hipòtesis sobre el seu funcionament, van tenir l’oportunitat de posar-les a prova amb una experiència pràctica amb un cor de xai. Un repte científic que els permet entendre millor com batega la vida dins nostre. 

Enhorabona a tots per la curiositat i l’entusiasme!

TREPITGEM LA HISTÒRIA DE BARCELONA

A 5è de Primària, la història de Barcelona es viu de primera mà. Els i les alumnes recorren la ciutat i altres indrets de Catalunya per descobrir la seva evolució, des de la prehistòria fins avui. Les classes es fan in situ, amb explicacions de les mestres als llocs on van passar els fets.

Aquest curs faran 16 sortides d’història, prenent apunts per crear un llibre col·laboratiu que es converteix en el seu propi llibre de text. Una manera vivencial i participativa d’aprendre història.

PASSIÓ PER LLEGIR AL CERTAMEN DE LECTURA

Hem celebrat el primer Certamen de Lectura en Veu Alta, un projecte voluntari que convida els alumnes de Primer a Cinquè de Primària a gaudir de la lectura i a millorar la seva expressió oral.

Durant les darreres setmanes, els participants s’han preparat sis textos extrets de diferents llibres segons el curs. A l’escola, hem treballat aspectes clau per llegir en veu alta amb confiança i expressivitat, com ara la postura, la vocalització i el to de veu.

A través d’aquesta experiència, fomentem el gust per la lectura, el plaer de compartir històries i el desenvolupament de competències comunicatives. 

Per concloure el certamen, en una gran trobada a la mediateca de Secundària,  representants de cada curs van llegir un conte o un capítol d’un llibre a la resta dels alumnes de Primària. Tots vam gaudir molt d’aquesta celebració de la literatura. 

Felicitats a tots i totes per la gran feina! 

Poden escoltar un fragment clicant aquí.

VOYAGE À MONTPELLIER

L’échange 2024-2025 avec le Lycée Champollion de Lattes a été une expérience inoubliable pour les élèves d’Aula. Après avoir accueilli leurs correspondants à Barcelone en janvier, ils sont partis en février à la découverte de Montpellier et de la culture française.

À leur arrivée, ils ont visité la place de la Comédie avant d’être chaleureusement accueillis au lycée. Le lendemain, ils ont passé une journée à Nîmes, où ils ont exploré ses célèbres arènes et découvert le lien surprenant entre la ville et le crocodile. Après un week-end en famille, ils ont parcouru Montpellier, de l’Arbre Blanc à son centre historique.

Ils ont également eu l’occasion de passer une journée au Lycée et de comparer les différences entre les systèmes éducatifs. Grâce aux nombreuses activités partagées avec leurs correspondants, cet échange restera une expérience unique et mémorable.

CONFÉRENCE DE M. DE LAGUÉRIE: LE RÔLE DU JOURNALISM

Depuis plusieurs années, en classe de Français, nous travaillons en ESO II sur l’Éducation aux Médias et à l’Information.

Étant les Droits de l’Homme et la liberté d’expression au cœur de notre culture, c’est un sujet important dans le système éducatif français qui est d’ailleurs aussi abordé en ESO II.

Cette année nous avons organisé une rencontre avec un journaliste français, Henry de Laguérie, qui est correspondant à Barcelone pour divers médias français comme France 2 pour la télévision ou France Inter pour la radio. Il a également travaillé pour la presse écrite comme par exemple pour le journal Ouest France.

M. de Laguérie a présenté aux élèves son métier de journaliste puis nous avons abordé des thèmes propres aux médias dont certains avaient été travaillés en classe : l’objectivité des journalistes, comment différencier une information d’une anecdote ou d’une rumeur, pourquoi le journalisme est important dans une société démocratique, la loi de la proximité, les différentes formes de journalisme, quelle est la différence entre un journaliste et un influenceur, les fakes news…

L’objectif de cette rencontre était de donner une vision plus concrète à nos élèves du métier de journaliste mais aussi de développer leur esprit critique et leur vigilance par rapport à certaines sources d’information comme Internet ou les réseaux sociaux.

LES ÉMOTIONS EN CLASSE

Au cours de ce trimestre, les enfants de J5 ont étudié les émotions de notre mascotte, “Loup”. 

Après avoir écouté un conte, les élèves ont identifié les différentes émotions de “Loup” , puis les ont mises en scène et théâtralisées. Par la suite, ils ont appris une chanson sur les émotions et ont créé leur propre “Loup”. 

Alors comment se sent Loup ?

LEARNING ABOUT BIRDLIFE

We continue with our birds project in Kindergarden. During the second trimestre we’ve learnt a lot about birds that live in our surroundings: robins, great and blue tits, magpies and blackbirds. On the terrace of J5 there is a bird observation point where we can observe the birds using binoculars. Our favourite is a robin called Bobby, he is a really sociable bird and he always gets close to us. Sometimes we can also see his partner Bobette. Both of them watch us whenever we have classes or when we water the plants in the garden. 

QUÈ SÓN ELS MESOPLÀSTICS?

Com podem saber quin impacte té el plàstic a les nostres platges?

Els alumnes de 3r d’ESO i 4t de Primària han sortit de l’aula per fer ciència a la platja de Gavà. Han dut a terme un mostreig de mesoplàstics, partícules de plàstic de 5 a 25 mm. Es diferencien dels microplàstics perquè són més grans, tenen una mida a partir dels 5 mm i fins als 25 mm, i per aquest motiu són més visibles. Aquests residus són partícules plàstiques d’origen humà que es troben majoritàriament en tots els medis i que arriben a les nostres platges mitjançant els rius o els corrents oceànics. 

Organitzats en grups mixtos, han delimitat zones de mostreig i, amb l’ajuda de sedassos, han descobert què s’amaga entre la sorra. A més de materials orgànics, han trobat una gran quantitat de plàstic. De tornada a l’escola, han classificat, mesurat i pesat les troballes.

Aquesta experiència no només els ha permès posar en pràctica el mètode científic, sinó que també els ha ajudat a prendre consciència sobre la importància de reduir l’ús de plàstic i apostar per materials sostenibles. 

AULA CARES

RECOGIDA DEL BANCO DE ALIMENTOS

¡GRACIAS por vuestra solidaridad!

La campaña de recogida de alimentos de los días 3, 4 y 5 de marzo ha sido todo un éxito. Entre todos hemos conseguido 2.600 kg de comida para el Banco de Alimentos.

Los alumnos de Cuarto de ESO y Quinto de Primaria han hecho un gran trabajo ayudando a los más pequeños, organizando y contabilizando cada donación. Se han encargado de recoger y clasificar los paquetes de pasta, arroz, legumbres, leche y aceite en cajas en la recepción de Primaria, asegurándose de que todo estuviera listo para su entrega.

Gracias a todas las familias por vuestra generosidad. Con pequeños gestos, logramos grandes cambios.

CELEBREM

Els i les alumnes d’Aula han destacat en diferents competicions acadèmiques d’aquest curs i han demostrat el talent i la passió per l’aprenentatge en física, matemàtiques i informàtica. Felicitats a tots i totes per la vostra constància i esforç!

OLIMPÍADA CATALANA DE FÍSICA 2025
Tres estudiants han estat premiats: Irene Trigueros (BTX II), Pol Guichón (BTX II) i Emilio Paredes (BTXI). Tot i que només dos per centre poden accedir a la fase estatal, han aconseguit grans resultats en una edició amb 304 participants.

OLIMPÍADA MATEMÀTICA FEMENINA (OFEM)
La Vera Morancho (BTX I) ha obtingut la medalla d’or i s’ha classificat per a l’EGMO (European Girls’ Mathematical Olympiad) a Kosovo. L’Eulàlia Gaya (BTX II) ha guanyat la medalla de plata.

OLIMPIADA MATEMÁTICA ESPAÑOLA
Felicitats a la Vera Morancho per obtenir la medalla de plata i a l’Eulàlia Gaia per la medalla de bronze a l’Olimpíada Matemática Española que es va celebrar a finals de març a Gijón. 

L’Eulàlia Gaya i la Vera Morancho han aconseguit medalla de plata i bronze respectivament a la fase nacional i competiran a l’European Girls’ Olympiad in Informatics (EGOI) a Alemanya al juliol.

OLIMPÍADA INFORMÀTICA CATALANA (OICAT)

Enhorabona a l’Eulàlia Gaya (medalla d’or) i la Vera Morancho (medalla de plata) pels seus resultats destacats a l’edició 2025 de la competició.

OLIMPIADA INFORMÁTICA ESPAÑOLA (OIE) 

Eulàlia Gaya (BTX II) va guanyar medalla d’or a l’Olimpiada Informática Española celebrada a principis d’abril a la Universidad da Coruña y queda classificada per competir a l’International Olimpiad in Informatics (IOI) que se celebrarà a Bolivia aquest estiu. 

AULA A LA RÀDIO

Dies després de la celebració de la Olimpiada Informática Española (OIE), el Sr. Jacobo Vilella organitzador de l’OIE i responsable d’Informàtica de l’escola va ser entrevistat pel periodista Jordi Cartañá a la Cadena Ser Catalunya, concretament al  “Aquí Barcelona” del magazine matinal, “Aquí Catalunya”.  El Sr. Vilella va destacar que aquesta competició nascuda el 1997 va ser impulsada per Aula i l’escola encara hi està fortament vinculada. 

Poden escoltar l’entrevista aquí

HP CODE WARS

A principis de març es va celebrar la desena edició del concurs de programació HP CodeWars, una competició on equips de tres estudiants s’enfronten a problemes de diferents nivells de dificultat. L’objectiu: resoldre els més estratègics per maximitzar la puntuació en tres hores.

Aula ha participat en totes les edicions amb grans resultats, incloent-hi quatre victòries absolutes. Aquest any, després d’una selecció interna amb 22 participants, tres equips han representat l’escola:

  • Equip 1: Eulàlia Gaya (BTX II), Vera Morancho (BTX I) i Antònia Sureda (ESOIII) – (7a posició absoluta i 1a en categoria femenina.
  • Equip 2: Konrad Danielewicz (BTX I), Pol Gualda (BTX I) i Ricardo Hueto (BTX II)- 18a posició.
  • Equip 3: Julia Hayward (ESO IV), Guillermo Ruíz de la Herran (ESO III) i Clàudia Tovar (ESO IV) – 22a posició.

Durant la competició els alumnes resolen els problemes fent servir un únic ordinador que han de compartir. Cada cop que resolen un problema, l’envien al jutge per tal que avaluï si efectivament la resolució és correcta. Si és així, afegeixen el valor associat a aquell problema a la seva puntuació. En cas contrari, reben una notificació i poden corregir els errors i tornar-lo a entregar per una reavaluació.

El professorat va assistir a una conferència sobre intel·ligència artificial i educació. La jornada va concloure amb la cerimònia de premis i una visita al show-room d’HP, on els alumnes van conèixer de primera mà la tecnologia d’impressió i les opcions universitàries relacionades amb aquest sector.

Una experiència enriquidora que esperem repetir l’any vinent! 

ENTRE BAMBOLINES

UN ADÉU MOLT ESPECIAL

Aquest any celebrem la jubilació de dues figures molt estimades a la nostra escola.

La Sra. Maria Canals, que porta 19 anys amb nosaltres, ha estat una presència essencial per a tots els alumnes. Els més petits l’anomenen “Mariacanals” com si fos un sol nom! Ha coordinat els autocars, donat suport a Parvulari, gestionat el menjador i cuidat els alumnes a Secundària a la infermeria. La seva dedicació i amabilitat han marcat una diferència per a tots.

La Sra. Estadella, professora de llengua catalana a Secundària, ha estat part de l’escola durant 42 anys: ha viscut de primera mà quasi tota la seva història. La seva passió per l’ensenyament i el seu compromís amb els alumnes han deixat una empremta profunda en tots els qui l’hem coneguda.

Visualitzar video Sra. Maria Canals i Sra. Diana Estadella

AROUND THE WORLD

XAVI ESPINOSA (promoció Cosmos)

Xavier Espinosa, exalumne de l’escola (promoció Cosmos), és un imitador i comunicador que actualment treballa a Catalunya Ràdio i a TV3.

Des de petit, va desenvolupar una passió per la imitació, inspirat pel programa “Polònia” i els imitadors de la ràdio. Tot i fer la carrera de Publicitat i Relacions Públiques, va seguir el seu somni d’arribar a la ràdio després de descobrir un curs pràctic que li va obrir les portes al món professional. Avui, és conegut per les seves imitacions en programes com “Polònia”, “El matí de Catalunya Ràdio”, “AMP” i “Tot Gira”. A més de la feina als mitjans tradicionals, el Xavier també crea contingut a les xarxes socials, sempre vinculat a les seves imitacions i a la seva feina. 

SPOTLIGHT ON…

MÒNICA SANJUAN

Mònica Sanjuan és la professora de música de Primària i Secundària. A més de les classes de cada curs, la Sra. Sanjuan  dirigeix l’orquestra de l’escola i és la impulsora de l’Aula de Música, una activitat extraescolar on els alumnes poden aprendre a tocar un instrument (el piano, el violí, el violoncel o la flauta travessera). El curs passat també va dur a terme un projecte de recerca  “Aprendre a tocar el violí: efecte sobre la capacitat de concentració” amb alumnes de primer de Primària.

Què és el que li agrada més d’AULA? Fer música a infants d’edats tan diverses i veure’ls créixer, són una gran font d’inspiració.

I el que li agrada menys? El timbre. Les classes passen tan de pressa!

Quina era la seva assignatura preferida quan anava a l’escola? Crec que és bastant previsible: la música. Recordo clarament un  llibre que teníem a primer de primària per cantar cançons, hi havia la partitura de la melodia a sobre de la lletra. Quan vaig descobrir que aquells símbols servien per posar sentiment allà on no hi havia paraules vaig quedar fascinada. El soroll em molestava molt i aquell nou llenguatge posava ordre al caos.

I la que no podia ni veure? Educació Física. Si la classe era a l’exterior ho portava prou bé, però quan era al poliesportiu no podia suportar el soroll ni el fred que feia a l’hivern o la calor de l’estiu.

A on se n’aniria de viatge? A tants llocs! Però m’atrauen els països que tenen cultures molt diferents de les nostres. Si hagués de triar, ara per ara, Japó seria el destí més desitjat.

Amb qui? Amb el meu marit i els meus fills. Viatjar és una manera de veure la vida des d’una perspectiva diferent i inevitablement et transforma. M’agrada viure aquesta experiència en família.

Quin llibre no ha pogut parar de llegir? El árbol de la ciencia de Pío Baroja. El vaig llegir per primera vegada a l’adolescència i molts dels seus paràgrafs encara ara em fan reflexionar.

Cançó que li porta bons records o que li agrada escoltar i per què? Si és una cançó amb lletra Il Mondo, de Jimmy Fontana. La cantava la meva àvia i quan la sento torno a escoltar la seva veu. Si és una peça instrumental el Concert per a piano núm. 2 op. 18 de Rakhmàninov.  L’he escoltat centenes de vegades i l’emoció encara m’ennuega. Malgrat que la seva dificultat tècnica és inqüestionable, seria un luxe per a mi tenir temps per estudiar-la i interpretar-la. Esperaré a retirar-me! Però de totes totes, si hagués de trobar la banda sonora de la meva vida, diria que ha estat els Nocturns de Chopin.

Esport que practica: Vaig al gimnàs a fer una mica de càrdio i força.

Si pogués ser un personatge conegut qui li agradaria ser i per què? No m’ho he plantejat mai, però segurament m’agradaria estar a la pell d’algú molt creatiu per a poder gaudir inventant. Per exemple, ser Bartolomeo Cristofori i viure en primera persona l’experiència d’inventar el piano m’agradaria molt.

Què la fa feliç? És difícil descriure-ho en unes poques línies, és un tema que dona per un llibre sencer. Però enumeraré tres imprescindibles que necessito per ser feliç: envoltar-me de persones que sumen, la llum i la música.

Quin superpoder li agradaria tenir? El d’aturar el temps, seria meravellós poder assaborir tranquil·lament tot allò que vivim.

Què vol ser de gran? Jo mateixa.

Quin és el seu lema o frase preferida? Si ho fas, fes-ho bé

Contacte

Av. Mare de Déu de Lorda, 34
Barcelona 08034 T 93 203 03 54