NEWSLETTER OCTUBRE 2023

24/11/2023

DESTACAT

GRADUACIÓN DE LA ÚLTIMA PROMOCIÓN DE LAS BECAS CELLEX

El pasado sábado 21 de octubre tuvo lugar el acto de graduación de los alumnos del programa Cims+Cellex, que finalizaron el bachillerato este pasado junio, en el Auditorio Vértex de la UPC. Además, esta graduación también suponía el acto de clausura de este programa de becas, que durante 10 años ha permitido que 24 alumnos cada curso estudiaran un Bachillerato de alta exigencia y calidad, 12 de los cuales pasaban a ser alumnos de Aula de primero de Bachillerato.

El acto estuvo presidido por algunos de los responsables del programa, el Sr. Pascual y el Sr. Grané, la vicerrectora de docencia y estudiantado de la UPC, y las directoras de las dos escuelas que han acogido a los alumnos durante estos años, la Sra. Rabassedas y la Sra. Pemán, del Institut Jaume Vicens Vives de Girona y de Aula Escola Europea.

Alumnos representantes de todas las promociones debatieron sobre cómo de transformadora había sido su experiencia durante el periodo de Bachillerato, donde tuvieron la oportunidad de estar en un entorno donde el conocimiento se ponía en máximo valor. Asimismo, la exalumna de Aula, Amal Dokkar, fue la representante de los graduados de la décima promoción y pronunció unas palabras sobre su experiencia personal y académica estos dos años.

Todos los miembros de la escuela Aula hemos aprendido muchísimo estos años de los estudiantes becados Cellex (algunos de los cuales ya era alumnos de la escuela de Secundaria) y nos hemos sentido muy afortunados de poder contar con unos alumnos que no solo eran excepcionales académicamente, sino también personas en sintonía con los valores de la escuela,  con un bagaje cultural y unas aptitudes personales extraordinarias.

ACTUALITAT

CONVIVÈNCIES 

Bona part dels alumnes de Primària i Secundària han anat de convivències i han gaudit d’uns dies de natura i cultura amb mestres i companys/es. L’escola ha considerat sempre positiu fer sortides de tres o quatre dies, que permetin a alumnes i mestres, interactuar en circumstàncies diferents de les habituals a l’escola i reforçar lligams entre companys i professors.  

Aquestes sortides pensades, dissenyades i elaborades per a cada edat i nivell escolar tenen com a objectiu, sortir de l’aula, treballar damunt el terreny, ensenyar als alumnes a observar i despertar el seu interès per uns aspectes de la natura i del treball humà diferents que els són familiars.

Aquest any els alumnes més petits de PI han anat al Bages, els de PII al Molí de la Riera (Osona) i els de PIII al parc natural del Montseny. Els alumnes de PIV han visitat els volcans de la Garrotxa i la Fageda d’en Jordà i els més grans de l’edifici de Primària han anat 4 dies al Pirineu, a la Vall d’Àneu. Els alumnes de PVI han anat al Rosselló (França) a visitar la ciutat medieval emmurallada de Villefranche del Conflent i el convent, els d’ESO I (promoció Heisenberg) han anat al Delta de l’Ebre, els alumnes d’ESO III (Promoció Nautilus) han anat a Saldes i Gòsol i han pujat el Pedraforca, els d’ESO IV (promoció Weimar) han anat 7 dies a fer ‘El Camino de Santiago’ i,  finalment, els de BTX II (promoció Aurum) han fet un viatge d’estudis a Florència. Més endavant, aniran de convivències els alumnes J5 (seran les seves primeres convivències), els d’ESO II (promoció Earhart) i els de BTX I (promoció Crescendo), que faran un viatge a Andalusia.

Les experiències i vivències han sigut per tothom diferents. L’alumna Candela Hernández de la promoció Weimar ens explica la vivència enriquidora que han tingut pels alumnes d’ESO IV fent el camí de Santiago a l’estil del Quixot, que actualment estan treballant a classe:

Durante el peregrinaje por el Camino de Santiago, al hallarnos en Castilla y León, apreciamos que estuvimos perdidos entre las colinas, bajo el Sol abrasador. La inquietud creció cuando nos dimos cuenta de que estábamos desviados del camino principal. Nuestra confusión aumentó y la angustia se hizo presente. 

Tras un breve descanso, recordamos el consejo de otros peregrinos, quienes nos dijeron: «El Camino siempre te guiará si avanzas con determinación». Estas palabras nos ayudaron a seguir adelante, con la esperanza de encontrar una señal. Finalmente, divisamos una que nos orientaba hacia el Camino, allá a lo lejos, y el alivio nos invadió.

Regresamos y cada paso nos recordó que superar los diferentes desafíos es una parte esencial del viaje. Aprendimos que, en el Camino de Santiago, así como en la vida, los desvíos a veces revelan rutas inesperadas y asombrosas. A pesar de las dificultades, el Camino nos brindó valiosas lecciones que de otra manera no habríamos adquirido, abriéndonos los ojos y obligándonos a saltar de la ficción a la realidad.

RENOVACIÓ DELS ESPAIS DE PENSAMENT COMPUTACIONAL 

Amb gran entusiasme, volem compartir amb tots vosaltres una actualització dels nostres recursos educatius, tant ordinadors com kits robòtics.

Els nostres alumnes més joves mostren un gran interès en la participació de les activitats desconnectades i de descoberta. Aquestes activitats vivencials i d’introducció als objectius i fonaments del Pensament Computacional, es veuen reforçades quan els alumnes poden programar amb l’ordinador o robot per avaluar els resultats. Aquest enfocament no només serveix per motivar-los, sinó que també fomenta múltiples habilitats clau que esperem que els nostres alumnes desenvolupin: el treball rigorós i detallat, l’avaluació i el pensament crític.

Disposem de diferents kits de robòtica segons l’edat, complexitat i nivell de detall de l’avaluació. Pels més petits, tenim les BeeBots, un robot que es dirigeix amb fletxes per avançar i girar. També tenim la ProBot, un cotxe que ajuda a treballar els angles i les repeticions. Ampliem aquests robots amb l’Indi, on la programació es realitza mitjançant petites catifes de color que identifiquen l’acció. La torre Matatalab ens permet fer un codi extern al robot amb repeticions, funcions i girs específics. Finalment, les targetes Micro:bit, les més versàtils, són les que utilitzem amb els estudiants de les promocions més grans de Primària.

A més, hem creat dos espais a Primària per a l’assignatura de Pensament Computacional i hem recuperat l’ús d’ordinadors de sobretaula. A Secundària, també hem renovat el laboratori d’informàtica amb nous equips.

En resum, estem convençuts que el Pensament Computacional, tant desconnectat (a través d’activitats vivencials) com connectat (mitjançant la interacció amb robots i ordinador), ofereix un camí idoni per aprofundir en l’aprenentatge d’aquesta disciplina tan essencial per al desenvolupament d’habilitats de pensament.  Estem impacients per veure fins on poden arribar els nostres alumnes amb aquests nous recursos!

PLURILINGÜES DES DE BEN PETITS

Des dels tres anys els alumnes fan assignatures en les dues llengües estrangeres de l’escola: Psicomotricitat en francès i Descoberta de l’entorn en anglès. 

Psychomotricité  (par Nazhia Ben Bey)

Nous avons souvent tendance à oublier que le mouvement est important pour l’apprentissage. Les bébés apprennent leur langue maternelle et commencent à parler après avoir contemplé et exploré le monde à travers leur corps. Il est donc facile de penser que la meilleure manière d’apprendre une langue étrangère est de bouger.

Le fait de verbaliser des actions aide les enfants à intérioriser les activités et, en même temps, à assimiler une nouvelle langue. La psychomotricité devient un moyen naturel pour mieux comprendre le français.

Pendant une séance de psychomotricité, il y a de la communication verbale et non-verbale, et surtout du mouvement : les élèves oublient qu’ils sont aussi en cours de langue, et cela aide les plus timides à se détendre et peu à peu oser s’exprimer plus facilement.

Il est aussi important de souligner que lors des activités, le fait d’avoir son corps en mouvement incite l’élève à devoir se concentrer, il prend conscience de son corps, de ce qui l’entoure et de ceux et celles qui l’entourent. Dans un monde où les enfants sont plus portés sur les technologies, la psychomotricité les aide à reconnecter avec le réel, avec leurs sens et leurs émotions.

Natural Science (by Lydia Rigga)

Our J3 students learn  Natural Science in English. The students have the opportunity to learn about nature using English while exploring our extraordinary surroundings, outside the classroom, in a meaningful context.

During Natural Science we learn how to recycle and protect the environment, look after our vegetable patch, learn about plants: how they grow and what they need to thrive, observe animals and insects that our little garden attracts and do exciting experiments related to nature. 

Recently we’ve experimented with leaf chromatography, and we have seen the colourful pigments that leaves have hidden inside them. November is a pumpkin month. We have learned about the pumpkin growth cycle, we carved jack-o-lanterns and planted the seeds. And after that, probably most exciting of all, we observed what happens to a jack-o-lantern if we leave it in the garden. Yuck, it rots and stinks! But it also turns into fertile compost.

CAPSES PEDAGÒGIQUES, NOU PROJECTE A PARVULARI

(per Núria Xalabardé)

A l’escola, ja des de Parvulari, treballem per fomentar al màxim l’autonomia, la responsabilitat, la cooperació i l’aprenentatge a partir de la descoberta dels nostres alumnes. Per afermar aquests aspectes, hem iniciat el projecte de les Capses Pedagògiques, un recurs complementari fantàstic, pensades, dissenyades i creades per l’equip pedagògic del Parvulari. 

Pels alumnes és com una capsa màgica, on descobreixen el que han de fer per si mateixos i les poden usar individualment o per parelles. Estan dissenyades i adaptades per diferents edats, ja que les realitzen de J2 a J5, i dins de cada edat es poden regular també segons el nivell de maduració de cada alumne. Les activitats proposades poden ser de caràcter creatiu, de lògica, de prelectura o lectura segons el nivell, de psicomotricitat fina…

Són molt motivadores i els nens i nenes de Parvulari les gaudeixen moltíssim!

AULA CARES

CÒCTEL DONANTS FUNDACIÓ MIRÓ

Dilluns, 30 d’octubre es va celebrar l’acte de recaptació de fons de l’escola a la Fundació Miró. La vetllada va ser tot un èxit, 150 persones van assistir a l’acte que va iniciar amb una visita guiada de l’exposició “Miró Picasso”, en grups reduïts, seguida d’un còctel al Pati Nord de la Fundació amb vistes espectacular a la ciutat de Barcelona. Hi va haver una subhasta silenciosa amb peces dels nostres artistes d’AULA, des de J2  fins a Batxillerat. Tots ells van fer peces inspirades en l’obra de Joan Miró: rajoles, plats, safates, bols, bosses de tela, una làmpada i escultures. 

En un ambient distès vam poder agrair personalment les donacions que hem rebut de membres de la comunitat Aula, així com presentar els projectes on l’escola necessita recaptar fons pel curs vinent, per poder continuar endavant amb el programa de beques i el projecte mediambiental: Aula 2030.

Programa de beques d’Aula
Conscients de la importància de donar oportunitats a alumnes de tots els àmbits socioeconòmics, Aula fa gairebé vint anys que desenvolupa un programa de beques. Aquestes beques comencen a partir 5è de primària i ja se n’han concedit 380. Actualment, hi ha 13 becaris de l’escola. 

Projecte AULA 2030
L’escola continua endavant amb el projecte “AULA 2030. Cap a una escola neutra de carboni”. És un projecte ambiciós que portarà a l’escola a l’avantguarda de la sostenibilitat mediambiental.

Aquest projecte recull les inquietuds d’alumnes i personal de l’escola i l’objectiu d’assolir la neutralitat de carboni a l’escola per al 2030 es vertebra en sis eixos: producció d’energia pròpia i autoconsum, eficiència energètica, consum energètic responsable, residu zero, absorció de CO2 , renovació dels patis. Tots aquests elements es veuran acompanyats per un projecte educatiu integral.

Actualment, està oberta la recaptació de fons per posar en marxa la renovació dels patis

Els patis de l’escola són un espai més d’aprenentatge dels alumnes. L’objectiu és adequar-los per a les necessitats pedagògiques i climatològiques. 

Projecte de renovació inclou: 

  • Eliminar asfalt perquè afavoreix l’escalfament de les superfícies. En les àrees on es mantingui la pavimentació que sigui permeable/drenant per millorar el cicle natural de l’aigua. 
  • Incrementar la vegetació inclosos elements que proveeixin d’ombra i espais de jocs. Això alhora afavorirà la biodiversitat.
  • La plantació d’espècies que minimitzin el consum d’aigua
  • La introducció de mobiliari que s’integri en l’àmbit natural. Que afavoreixi diferents tipus de joc, la coeducació i l’experimentació. 

Alguns alumnes d’ESO IV seran col·laboradors actius en el disseny dels espais a través del seu Projecte de Recerca. . 

Per als detalls d’aquest projecte poden consultar aquest enllaç

Ajudin-nos a fer possible aquests projectes!
Totes les donacions compten i per petites que siguin són sempre evidència de la forta convicció en el compromís dels membres envers la institució.
Els animem, doncs, a participar en el nostre programa de beques i/o el Projecte Aula 2030 mitjançant aportacions, que poden realitzar a través de la nostra web (clicant aquí o anant a https://www.aula-ee.com/donacio).

MERCAT SOLIDARI DE NADAL 

Els alumnes de PV han fet unes decoracions de Nadal per a col·laborar amb la Fundació d’oncologia infantil Enriqueta Villavecchia. Aquestes decoracions es vendran per recaptar fons en un mercat solidari els propers dies 22, 23, 24, 25 de novembre a la Casa Capell (Rambla del Prat 27, Barcelona).

Els animem a visitar-lo!

PROJECTE 2023-2024

Los alumnos de Primero de Bachillerato han empezado la asignatura de Projecte, en la que desarrollaran un proyecto a lo largo de los dos cursos de Bachillerato. El objetivo de esta asignatura es formar a los alumnos a crear un mundo mejor y más pacífico y  por ello los proyectos personales se centran en temas de Creatividad (entendida como exploración y/o ampliación de ideas que conducen a un producto o una actuación original) y Servicio (intercambio social voluntario y no remunerado).

Diez alumnos de Primero de Bachillerato toman el relevo que dejó la promoción Lumine (Segundo de Bachillerato el curso académico 2022-2023) y se encargan de seguir con el proyecto Sharing Now. Este proyecto social y altruista tiene como objetivo conectar a jóvenes adolescentes, que están finalizando sus estudios escolares, con niños u otros adolescentes, con recursos económicos limitados y que requieren refuerzo académico. sharingnow.org/en

A principios de noviembre, los diez alumnos de AULA que integran a los profesores del proyecto, tuvieron el enorme placer de asistir al primer encuentro presencial entre Sharing Now y la Fundació Albert, conocieron a sus futuros alumnos en el encuentro y ya se establecieron las primeras sinergias y dinámicas.

CELEBREM

A finals del curs passat, Alba Calvo (actual alumne de PVI) va guanyar el Certamen il·lustració “Escrit A Espot” amb aquest dibuix. Enhorabona! 

ENTRE BAMBOLINES

NUEVOS ORDENADORES PARA TODA LA ESCUELA

En septiembre y en línea con la creación de nuevos espacios de Pensamiento Computacional, se han renovado, amueblado y cableado dos salas, una en el edificio de Primaria y otra en el de Secundaria, dedicadas exclusivamente para las clases de informática.

Se han adquirido mesas y 7 ordenadores nuevos para el aula de Pensamiento Computacional de Primaria y 17 ordenadores nuevos para secundaria, además de 7 portátiles para administración. También se han comprado 30 portàtiles nuevos para Primaria y 30 para Secundaria, que se transportan de las clases de Pensamiento Computacional a las diferentes aulas, de forma segura en un carro, cuando se requiere.  

CADIRES NOVES PER ESTIMULAR EL FOMENT LECTOR A PARVULARI 

Aquest any disposem de cadires noves amb una tauleta incorporada perquè els alumnes de Parvulari puguin gaudir de la lectura de forma distesa i com més els agradi. Estan a disposició de tots els alumnes i han descobert que resulten molt pràctiques per poder llegir llibres de format més gran que costen de mantenir i fullejar sobre els genolls. El fet de poder seure a terra (en comptes de seure a la cadira), en un ambient i posició més relaxada i sentir-nos còmodes llegint, converteix l’estona de lectura en un temps de lleure molt preuat.

AROUND THE WORLD

SÍLVIA CASACUBERTA  

Sílvia Casacuberta, AULA alumni Promotion Àneu, iis currently pursuing a Masters by Research in Computer Science at the University of Oxford under the supervision of Varun Kanade on a Global Rhodes Scholarship. This past May, she graduated summa cum laude from Harvard with a joint A.B. degree in Mathematics and Computer Science, a secondary in Philosophy, and a concurrent S.M. in Computer Science.

For her undergraduate thesis on complexity-theoretic implications of multicalibration, she worked with Salil Vadhan and Cynthia Dwork.  After her masters, Sílvia will start a PhD in Computer Science at Stanford University, supported by a Stanford Graduate Fellowship.

Sílvia is broadly interested in theoretical computer science and its societal implications, including data privacy, cryptography, algorithmic fairness, and matrix algorithms. For her undergraduate thesis (awarded the Captain Jonathan Fay Prize given to the three best theses of Harvard College’s graduating class), she worked on complexity-theoretic implications of multicalibration. 

Sílvia is in her early 20s, and she has an amazing list of publications already. She has also given talks and taught at Harvard and Oxford. Sílvia has received multiple awards from different organizations and top universities for her academic excellence and break through research. 

SEMPRE ÉS SANT JORDI

Las alumnas Lola Dagà y Lluna Galobardes, de Segundo de Bachillerato, que siguen responsabilizándose de esta sección, este mes nos recomiendan libros muy interesantes para diferentes edades y gustos literarios.

También fueron jóvenes, Jordi Sierra i Fabra – También fueron jóvenes, es una fascinante inmersión en las vidas y desafíos de personajes históricos. Sierra i Fabra ofrece una perspectiva íntima de líderes que marcaron época. Su narrativa cautiva, revelando no solo hechos, sino también las complejidades humanas tras ellos. Este libro es un viaje en el tiempo que deja una impresión duradera, recordándonos la humanidad detrás de la historia.

Cien años de soledad, Gabriel García Márquez – Cien años de soledad es una obra literaria que teje la historia de los Buendía, mágica e inolvidable. García Márquez nos sumerge en un mundo donde lo real y lo fantástico coexisten, creando una narrativa única. La riqueza de personajes y la rama genealógica intrincada te envuelven en la historia de Macondo, explorando temas universales como el amor, el poder y la soledad. Una odisea literaria que deja una huella imborrable, esta novela es esencial para aquellos que buscan la belleza en la complejidad y la eternidad en la efímera existencia humana.

Malory Towers, Enid Blyton – The Malory Towers saga by Enid Blyton is a delightful journey into the world of friendship, growth, and mischief. Set in a boarding school, each book follows the spirited Darrell Rivers and her friends through a series of heartwarming adventures. Blyton’s vivid storytelling captures the essence of childhood, making it a cherished read for generations. The series not only imparts valuable life lessons but also celebrates the joy of camaraderie. Malory Towers is a must-read for those seeking nostalgia, innocence, and the enduring magic of genuine connections.

Percy Jackson, Rick Riordan – La sèrie Percy Jackson de Rick Riordan és una meravella mitològica moderna, que combina llegendes antigues amb narració contemporània. A través del viatge de Percy com a semidéu, Riordan crea una odissea emocionant plena d’humor, amistat i heroisme. Els llibres no només encenen l’amor per la mitologia, sinó que també proporciona als lectors joves amb personatges que es poden relacionar amb reptes extraordinaris. La destresa narrativa de Riordan teixeix un tapís aventurer que ressona tant amb el públic jove com amb adults, convertint-lo en una odissea literària per a tots els segles.

REPTE LINGÜÍSTIC

LA DESIL·LUSIÓ DE L’ÀNGELA

La petita Àngela, amb tan sols quatre anys, va aprendre una lliçó molt especial sobre les paraules: no sempre signifiquen el que esperem. Els seus pares li van prometre una visita a la granja per berenar, imaginant un lloc ple d’animals i aventures. No obstant això, la seva emoció va esvair-se davant la vista de la cafeteria al costat de casa seva. Una experiència similar va viure una altra nena a qui li van dir que la seva ‘cangur’ la recolliria a l’escola, esperant un marsupial saltarí com acompanyant, però trobant-se, en canvi, amb la seva cuidadora.

Aquestes històries són exemples divertits de com les paraules homònimes – paraules que s’escriuen igual, però tenen significats diferents – poden conduir a desencisos sorprenents. Inspirats en aquests equívocs, us llancem dos desafiaments lingüístics!

Primer Repte: Escriu de nou la frase « En cap cap cap el que cap en el cap del meu cap » substituint la paraula ‘cap’ per sinònims, mantenint el sentit original de la frase. És un embolic, però estem segurs que podreu desfer-lo amb enginy!

Segon Repte: Investiga i descobreix quina paraula en català, castellà, francès i anglès té més accepcions o significats. Un petit indici: la paraula ‘cap’ té més de 20 significats!

Activitat per als Més Petits: Per als nostres joves lectors, proposem un joc de descobriment: podeu trobar paraules que tenen dos significats? ‘Granja’, ‘Cangur’, ‘Planta’, ‘Sol’, i ‘Crema’ són bons punts de partida. Quines altres paraules us venen al cap? Parleu-ne en família i vegeu quants parells de significats podeu identificar!

Poden enviar les seves respostes o propostes a [email protected]

SPOTLIGHT ON…

YOLANDA LACORT, Professora de Primària

Què és el que li agrada més d’AULA? Les persones que hi formen part, i sobretot els meus companys i companyes. Passem moltes hores junts, compartim opinions, preocupacions i també molts riures.

I el que li agrada menys? Que tot és per ahir!

Quina era la seva assignatura preferida quan anava a l’escola? Encara que sembli estrany, les matemàtiques. Tot va ser mèrit d’un professor que ens contagiava el seu entusiasme.

I la que no podia ni veure? El llatí. Aprendre totes aquelles declinacions era una tortura!

A on se n’aniria de viatge?  A la Patagònia. M’agradaria anar a veure balenes.

Amb qui?  Sens dubte amb el meu marit i els meus fills.

Quin llibre no ha pogut parar de llegir? Patria de Fernando Aramburu. Me’l vaig llegir en un dia.

Cançó que li porta bons records o que li agrada escoltar i per què? Nessum dorma de l’òpera Turandot de Puccini perquè està lligada a moments importants de la meva vida.

Esport que practica: Esquí, running i marxa nòrdica

Si pogués ser un personatge conegut qui li agradaria ser i per què?  No m’agradaria ser un personatge conegut; tinc molt sentit del ridícul.  Però si hagués de triar-ne un, seria algú relacionat amb la cuina.

Què la fa feliç? Estar a prop del mar

Quin superpoder li agradaria tenir? El poder de teletransportar-me. No m’agrada perdre el temps en els desplaçaments.

Què vol ser de gran?  Ja soc gran! Però quan sigui “més gran” vull ser l’única administradora del meu temps.

Quin és el seu lema o frase preferida? “Tot està per fer i tot és possible”, de Miquel Martí i Pol

Contact

Av. Mare de Déu de Lorda, 34
Barcelona 08034 T 93 203 03 54