NEWSLETTER NOVEMBRE/ DESEMBRE 2023

19/12/2023

DESTACAT

CELEBREM NADAL A L’ESCOLA

Aquests darrers dies, l’escola ha gaudit d’un ambient festiu. Els alumnes més grans han celebrat Nadal amb concerts, poemes i teatre. Els més petits han rebut la visita del Pare Noel i han fet cagar el Tió. 

Bones festes, bones vacances i ens retrobem l’any que ve!!

ACTUALITAT

ACTIVITAT DE MINIMONS A J2

Els alumnes més petits del parvulari aprenen mitjançant els Minimons. Un Minimón és una proposta de joc creada a partir d’una combinació de diferents elements, pensats per a crear o imaginar una història. Peces, objectes i altres materials que conviden a inventar històries i a vincular-les a la pròpia realitat. És una activitat de descobriment multisensorial que fomenta l’exploració i la descoberta.  Permet en els infants posar en pràctica tot el seu vocabulari el coneixement que construeixen es veu reforçat perquè involucra els seus sentits. A més a més, fomenta la motricitat fina, les habilitats socials, la presa de decisions i la solució de problemes,  creant una autonomia de joc que els permet relacionar causa efecte i treure’n les pròpies conclusions. 

ELECCIONES DE DELEGADOS EN PIII

Un año más, el alumnado de tercero ha celebrado sus primeras elecciones de delegados. Esta entrada al mundo de la democracia siempre merece ser celebrada con alegría, pero también con el rigor que la situación requiere.

 El miércoles, 15 de noviembre se celebraron en la entrada del edificio de Primaria unas votaciones propias de un domingo electoral. Presidentes, vocales y apoderados de tercero de Primaria constituían sus Mesas electorales a primera hora de la mañana y, llegada la hora del patio, se abrían las puertas para dar paso a todos los votantes de tercero. Era necesario llevar el DEI (Documento Escolar de Identidad) original, aunque también se emitieron duplicados oficiales a lo largo de la jornada, usar papeletas homologadas y hacer uso de los espacios de reflexión si así se consideraba necesario. La jornada discurrió con alegría y las exclamaciones de « me encanta votar » se dejaban oír por la escuela. Y es que los y las alumnas deben ser capaces de participar en la vida social de manera eficaz y constructiva, comprendiendo el funcionamiento de los procesos participativos y convirtiéndose en ciudadanos activos, responsables e implicados. Para conseguirlo es necesario que aprendan a convivir y participar del mundo que los rodea democráticamente. Por ello, la vivencia propia es el mejor camino para que los aprendizajes se conviertan en significativos. 

EXPOSICIÓ NUSOS DE VIDA

Els alumnes de l’assignatura de Projecte de la promoció de Crescendo (BTX I) i Aurum (BTX II)  han presentat els seus treballs, que són el resultat d’una metodologia creativa que neix de l’intent d’acostar àmbits diversos del coneixement. 

Un dels autors que explica amb delicadesa aquest procés és Julian Gracq: “El que moltes vegades he desitjat, el que tal vegada encara m’agradaria expressar és el que anomeno nusos de vida. Només alguns fils, procedents del que és indeterminat i que retornen a ell, però que per un moment s’entrecreuen i s’estrenyen l’un contra l’altre, aconsegueixen, entre els extrems lliures que suren per cada costat, una constricció decisiva. Una espècia de llaçada íntima i aïllada, al voltant de la qual sura la sensació de plenitud de l’ésser junts.”

Les obres exposades intenten reflectir aquests nusos de vida.

AULA ARMÓNICA 

Dentro del marco del proyecto Actividades Culturales Aula, la escuela ha iniciado el programa Aula Armónica. Los objetivos del proyecto son promover la cultura musical y desarrollar en nuestros alumnos de Secundaria y Bachillerato, la  capacidad de escuchar. También, entender y apreciar la música con oído crítico, interés y con predisposición a ser influenciados intelectual y emotivamente. 

Para conseguir estos objetivos se requiere un proceso a lo largo del tiempo y una exposición a distintos géneros y formas musicales. A tal efecto se proponen un conjunto de espectáculos audiovisuales en los tres principales espacios musicales de Barcelona: el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana y L’Auditori, que han acogido con interés el proyecto, conscientes de la importancia de promover un público joven y motivado por el futuro de la cultura. 

El programa cultural es distinto según las edades de los alumnos. Se ofrece un programa de gran calidad y representativo de diferentes períodos (barroco, romántico, contemporáneo) y géneros musicales (ópera, música de cámara, música sinfónica). La actividad va más allá de la asistencia al espectáculo. Antes del espectáculo se realiza una breve sesión de formación para dar a los alumnos participantes las herramientas históricas, culturales y musicales necesarias para apreciar, gozar y entender mejor el acto artístico. Después de la asistencia al espectáculo se pide al alumnado que realice una breve labor de crítica musical en óptica periodística y presentada en formato escrito o audiovisual, que se recoge y se hace accesible al resto de la comunidad. Por último, al final de cada semestre, se realizan dos sesiones de puesta en común de todos los participantes: un espacio de debate, reflexión y crecimiento conjunto como conclusión del proceso. 

El proyecto ya ha arrancado con éxito: se han ofrecido 18 actividades  para este curso y  36  alumnos se han inscrito. Las primeras salidas culturales han sido el concierto de P. Zukerman (violín) & Orquesta Nacional de Lyon, Concierto para a violín d’E. Elgar y Sinfonía nº 1 de J. Brahms en el Palau de la Música Catalana, la ópera/concierto Médée de M. A. Charpentier en el Gran Teatre del Liceu i la Ópera Turandot de G. Puccini, también en el Gran Teatre del Liceu. Los alumnos han valorado la experiencia muy positivamente. 

Las próximas salidas en enero serán la ópera Carmen de G. Bizet en el Gran Teatre del Liceu y el concierto Sinfonía “Patética” de P. I. Čajkovskij, i música de E. Toldrà i L. Francesconi en L’Auditori. 

AULA CARES

RECOLLIDA DE ROBA

Des de fa més de vint anys, Aula col·labora amb Càritas duent a terme una campanya solidària de recollida de roba.  Com cada any, ho hem fem durant la primera quinzena de novembre. El canvi de temps, és una bona ocasió per fer una tria de roba fora d’ús i en bon estat, i donar-la perquè altres persones en puguin treure servei.

Amb les donacions que fan les famílies de l’escola, Càritas desenvolupa el projecte que ajuda a sortir de situacions de marginació a moltes persones. Això es fa amb la formació i inserció laboral de persones amb especials dificultats personals i socials. També es col·labora al lliurament social de roba a famílies sense recursos econòmics, així com als nens i nenes necessitats.

A la campanya d’enguany hem recollit  2.250 kg i han hagut de venir dues camionetes, ja que no hi cabia tot en una! Agraïm molt la col·laboració de totes les famílies.

Els i les alumnes de Primària han treballat de valent: ajudant els més petits a portar les seves bosses plenes de roba, organitzant-les totes al hall de l’edifici, carregant-les al camió, decorant l’escola amb garlandes de dibuixos de peces de roba, etc. Enhorabona per una feina ben feta!  

PARTICIPACIÓ D’ALUMNES DE SECUNDÀRIA A ‘EL GRAN RECAPTE’ 

Els passats 24 i 25 de novembre, una trentena d’alumnes de 4t d’ESO, Batxillerat i les seves famílies han fet de voluntaris a la campanya del Gran Recapte del Banc dels Aliments. Amb la seva ajuda, hem cobert totes les 24 hores de recapte (divendres i dissabte de 9h a 21h) d’un supermercat de Barcelona. 

La  coordinadora del Banc d’Aliments del supermercat va escriure a l’escola per felicitar la tasca dels voluntaris: 

“ Ha sigut un veritable plaer recol·lectar amb els nois i noies del vostre cole. (…) jo que he estat amb els vostres alumnes al super, no vull deixar passar l’ocasió per fer-vos arribar la meva felicitació per el comportament tant cívic, educat, creatiu, interessat en la tasca i en el banc, i simpàtic que han tingut tots els vostres alumnes. Es varen recollir 4″ banyeres »; quasi el doble que el any anterior…El seu comportament i empenta ha fet que fos un èxit.”

Agraïm a tots els voluntaris la feina feta!

La missió dels nostres alumnes és col·laborar amb la campanya de la següent manera:

  • Informant els clients que està en marxa El Gran Recapte a molts supermercats arreu d’Espanya fins dissabte a les 21h i del gran impacte que té aquesta campanya ajudant a aquelles persones que més ho necessiten.
  • Recomanant que els aliments més necessaris són llet, oli i conserves de peix, carn, verdures, pasta, arròs, galetes, menjar per a nadons… en general aliments que no necessiten ser cuinats, ja que en molts casos l’accés a fogons o forns és difícil.
  • Recollint les aportacions dels clients del supermercat un cop han passat per caixa, a la sortida dels establiments, i dipositant-les correctament als espais indicats perquè l’organització les pugui recollir i fer arribar en bon estat a les famílies que més ho necessiten.

CELEBREM

Amal Dokkar i Ariadna Aguiló de la promoció Lumine, van rebre dimecres, 29 de novembre el Premi Extraordinari de Batxillerat corresponent al curs 2022-2023 del Departament d’Educació. Aquest premi suposa el reconeixement oficial dels mèrits dels alumnes que demostren una preparació especial en aquests ensenyaments. Aquest guardó proporciona diversos avantatges, com ara el reconeixement explícit en el seu expedient acadèmic i l’exempció de les taxes universitàries per al primer curs entre d’altres. Enhorabona, Amal i Adriana!

ENTRE BAMBOLINES

APARCAMENT DE BICIS

Estem molt contents que famílies de l’escola duguin els seus fills/e sen bicicleta a l’escola. Des d’Aula recolzem aquesta iniciativa i per això s’ha habilitat un aparcament per bicicletes al carrer Conrad Xalabarder a pocs metres de la porta d’entrada de l’escola. Esperem que això animi a més famílies a utilitzar aquest mode de transport sostenible. Les quinze rutes d’autocars que disposa l’escola també facilita l’arribada dels alumnes a l’escola d’una forma més sostenible.

 Aula aposta per aconseguir ser una escola neutra de carboni l’any 2030 (projecte Aula 2030) i en aquest propòsit la col.laboració de tota la comunitat Aula és clau. 

FORMACIÓN DEL PROFESORADO: MEDIACIÓN Y CONFLICTOS 

El profesorado es una pieza clave de Aula y por ello, hay una formación continuada. Todos aquellos que se pregunten qué hacen los profesores y profesoras los miércoles por la tarde, pues una respuesta es: formación. La formación del profesorado tiene como objetivo mejorar la práctica dentro del Aula y potenciar el aprendizaje y acompañamiento de nuestro alumnado.

Las formaciones que se impartirán a lo largo de este curso son muy variadas e incluyen: formación en teatro para incorporar en el aula, integración de habilidades socioemocionales en el aula, transtornos del neurodesarrollo, Identificación, prevención y abordaje del abuso sexual infantil, Educació basada en l’evidència científica, fomento lector, etc.

Como parte de este ciclo anual de formaciones, un grupo de docentes realizarán siete sesiones que versarán en torno a la paliación de conflictos y la cultura restaurativa. Estas sesiones tienen por objeto familiarizarlos con:

  •  la comprensión y el papel de los conflictos en las comunidades.
  •  la identificación de las emociones que afloran durante los conflictos y su tratamiento como sustento de la confianza.
  •  la respuesta frente al conflicto (la escucha, la pregunta, la Comunicación No Violenta etc.)
  •  la responsabilización de las necesidades de los estudiantes como niños/as y adolescentes, más allá de la educación académica. 
  • o la diferenciación entre persona y conflicto.

Las formaciones las llevará a cabo Adrián Arroyo, mediador y ex-alumno. La mediación es una vía de resolución de conflictos entre dos o más partes en la que el mediador, mediante la aplicación de técnicas, facilita un espacio de diálogo, escucha y empatía para llegar a acuerdos. La mediación es un proceso que permite abordar el conflicto de forma integral y que no tiene vencedores ni vencidos, puesto que no hay sentencia. Esta vía fue implementada para favorecer acuerdos que permitan la fórmula win-win, en la que ambas partes salen beneficiadas por los acuerdos firmados. Así, el espacio de mediación posibilita destrabar disputas/conflictos. 

AROUND THE WORLD

XAVIER NUENO

© Oliver de Ros

Xavier Nueno, PhD, AULA Alumni promotion Tigüipa (2008), studied at the Universitat Pompeu Fabra in Barcelona and at the Ecole Des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. He was awarded the La Caixa European Postgraduate Scholarship (2012-14) and the Research and Creation Scholarship of the Generalitat de Catalunya (2015). He recently completed his PhD in Visual and Environmental Studies at Harvard University. 

Xavier is a writer, researcher, and editor. His work focuses on the history of knowledge in its multiple scientific, artistic, sensory, and technological forms, from antiquity to the present. His broad and diverse field of study has led him to collaborate with artists, architects, chefs and activists on books, short films, and exhibitions.

Together with Francesc Abad, Xavier has written Napa(s). Persistir en lo inacabado (Archivo Lafuente and Ediciones La Bahía, 2018). This book mobilizes the archive of Catalan artist Francesc Abad to tell the entangled stories of deindustrialization in Spanish textile cities, the dematerialization of the artistic object, and the cultural field that emerged after Spain’s democratic transition. 

In 2020, he co-authored Chaque Mercredi Caracas (Editions HS, 2020), winner of the Swiss Art Books Award, "Les Livres les Plus Beaux de Suisse", Office de la Culture, 2020. The book presents a series of black and white images taken from the travel sections of Le Monde and The New York Times (1960-present) to examine the relationship between post-colonialism and the development of mass tourism in the year when the possibility of air travel was put on hold due to the coronavirus crisis.

His latest book, El Arte del Saber Ligero (Ediciones Siruela, October 2023), examines the anxiety of information overload as a central (and understudied) phenomenon in Western culture. Alongside the intellectual tradition that seeks to expand the library, there is another, less well-known and more subversive, that warns of the dangers of burying the past in the excesses of preservation. Here, the avant-gardes and the anti-modernists seal a pact that is the opposite of Faust’s. Instead of surrendering their souls in exchange for unlimited knowledge, they seek to put a limit to the desire to know everything. 

Xavier conducts his research in the History and Theory of Architecture, Technology and Media Laboratory at the École Polytechnique Federal de Lausanne (EPFL) in Switzerland.

SEMPRE ÉS SANT JORDI

Les alumnes Lola Dagà i Lluna Galobardes, de Segon de Batxillerat, ens ofereixen molt bones recomanacions per gaudir d’una bona lectura aquestes festes nadalenques.

L’àvia gàngster, David WalliamsL’àvia gàngster és una novel·la captivadora. L’autor entrellaça l’humor i el misteri, creant personatges entranyables, amb els quals t’immerses completament en la història. Aquesta novel·la és una lectura única impossible de deixar. Molt recomanada per aquells que busquen una història que els faci riure i els mantingui intrigats de principi a fi. 

The Second Sex, Simone de Beauvoir – Simone de Beauvoir’s The Second Sex is an philosophical book that delves into the complex realms of existentialist feminism. Beauvoir includes insights that challenge societal norms and explores womanhood. This book is a must-read for those who want a deep exploration of gender and identity

El Alquimista, Paulo CoelhoEl Alquimista de Paulo Coelho no es solo una historia, es un viaje que te sumerge en la magia de la búsqueda de tus sueños. Coelho entrelaza la simplicidad con significados profundos y después de leerlo, te deja pensando en la vida, en los sueños y en tu propio viaje. Es una lectura que te marca, te inspira y te hace reflexionar.

The Bluest Eye, Toni Morrison – The Bluest Eye de Toni Morrison es una obra maestra que explora la devastadora búsqueda de identidad en una sociedad obsesionada con los estándares de belleza. Morrison teje una narrativa poética y conmovedora al seguir a Pecola Breedlove, una niña afroamericana en busca de aceptación en medio de la discriminación racial. Con una prosa rica y emotiva, Morrison desentraña las complejidades de la autoestima y la lucha por la validación en un mundo implacable. Esta novela, con su profundidad psicológica y reflexiones sobre el poder destructivo de los ideales de belleza, deja una impresión duradera en el corazón del lector.

Circe, Madeline MillerCirce de Madeline Miller es una maravillosa reimaginación mitológica que da voz a uno de los personajes más fascinantes de la Odisea. Miller teje la historia de Circe, la diosa exiliada, con el poder de la brujería, con una prosa cautivadora que mezcla lo mágico y lo humano. A través de su viaje épico de autodescubrimiento, Circe desafía las expectativas divinas y forja su destino. Miller crea un relato exquisito que resuena con temas atemporales de empoderamiento, amor y la lucha por la propia identidad. Circe es una obra maestra literaria que transforma el mito en una experiencia profundamente conmovedora y relevante.

Orlando, Virginia Woolf – Orlando de Virginia Woolf es un viaje fascinante a través del tiempo y del género. La historia sigue a Orlando, un noble inglés que experimenta una transformación mágica que lo lleva a vivir durante siglos y cambiar de género. Woolf utiliza esta narrativa para explorar la identidad, el amor y la creatividad, tejiendo una prosa exquisita y llena de humor. La obra desafía las convenciones literarias y sociales de su tiempo, creando un relato inolvidable que cuestiona las limitaciones del género y celebra la libertad individual. Orlando es una joya literaria que cautiva con su originalidad y profundidad.

REPTE MATEMÀTIC

LA CONSTRUCCIÓ D’UN FRACTAL: EL FLOQUET DE NEU DE KOCH

Sovint, els adults pensem que la creativitat i les manualitats són activitats exclusives per als més joves. En el repte d’aquest mes, us proposem la creació i experimentació amb unes figures matemàtiques molt especials: les fractals. Aquestes figures, que podem representar en el pla o en l’espai, posseeixen una dimensió no sencera, la qual cosa els fa fascinants i desafiants tant matemàticament com visualment. La propietat clau d’un objecte fractal és l’autosimilitud: enfocant-nos en una part petita de la figura, podem veure reflectida la figura sencera.

Hi ha diversos algoritmes per generar fractals, com el sistema-L de Lindenmayer, l’aproximació d’arrels complexes pel mètode de Newton, la recursivitat, entre d’altres. Algunes figures naturals exhibeixen comportaments o formes fractals; per exemple, la coliflor o els fiords en són dos exemples notables. Us convidem a explorar com crear un dels fractals més icònics: el Floquet de neu de Koch.

El procés de construcció és el següent: comencem amb un triangle equilàter (tots els costats iguals). Després, en cada costat d’aquest triangle, dibuixem nous triangles equilàters més petits. Repetim aquest procés en cada nou costat creat, continuant així successivament fins que no és possible avançar més. En un món ideal, aquest procés seria infinit. La figura resultant es coneix com un floquet de neu. A la imatge adjunta, podeu veure diverses iteracions d’aquest procés.

Us animem a construir-lo utilitzant triangles de paper superposats, com es mostra a la imatge. Comenceu amb un triangle equilàter i afegiu triangles invertits per aconseguir aquest efecte fractal.

Recordem que, tot i la tendència a creure que les manualitats són exclusives per als joves, són igualment enriquidores a qualsevol edat. Treballar amb les mans no només desenvolupa habilitats com la precisió, la paciència, la motricitat fina i la concentració, sinó que també fomenta la creativitat i el creixement personal.

Poden enviar les seves respostes o propostes a [email protected]

SPOTLIGHT ON…

LAURA ARNAL

Tutora de VIè i Psicopedagoga del Departament d’Orientació Psicopedagògica Secció de Secundària- Batxillerat.

Què és el que li agrada més d’AULA? Em sento com a casa meva, és un entorn de seguretat i comoditat!

I el que li agrada menys? Que tot i que tenim un entorn privilegiat, al costat de la muntanya i la natura… sovint el dia a dia no em deixa gaudir-ne!

Quina era la seva assignatura preferida quan anava a l’escola? Història, sobretot quan estudiàvem els esdeveniments històrics del segle XX. També vaig gaudir molt durant el batxillerat fent tecnologia industrial i electrotècnia, m’encantava aprendre i poder aplicar allò que fèiem a classe i fer exercicis, amb les meves amigues compartíem molts bons moments!

I la que no podia ni veure? Filosofia…no vaig tenir massa sort amb el professor i no em vaig vincular massa amb l’assignatura! Sempre dic a les professores d’Aula de filosofia que tinc ganes d’anar un dia a les seves classes per reconciliar-me amb mi mateixa i l’assignatura!

A on se n’aniria de viatge? M’encanta viatjar per conèixer món, però no tinc cap destí en ment… viure el viatge és el que em fa il·lusió!

Amb qui? Amb la meva parella, i també m’agrada trobar destins on poder anar amb el gos, evitant, però l’ús d’avió, prefereixo cotxe, manta, natura i som-hi!

Quin llibre no ha pogut parar de llegir? Aquest estiu m’ha agradat  molt al llibre de L’estiu que comença  la Sílvia Soler. Me’l vaig endur de vacances, vaig començar-lo a llegir i estava tan enganxada que no va arribar ni a la meitat del viatge.

Cançó que li porta bons records o que li agrada escoltar i per què? No tinc cap cançó concreta. Hi ha cançons que associo a diferents moments de la meva vida, i quan les retrobo em teletransporten a aquell moment. És una manera que tinc de viatjar en el temps!

Esport que practica: Crossfit… sí, tothom pensarà que és una bogeria! Però després de deixar el voleibol a nivell federat, és l’únic esport que m’ha atrapat! He tingut la sort de coincidir amb un grup de persones molt agradable i que em fan sentir a gust i passar una bona estona! Això sí… els cruiximents formen part de mi, i sovint se’m veu per l’escola movent-me de manera curiosa per pujar i baixar escales…

Si pogués ser un personatge conegut qui li agradaria ser i per què? Doncs la veritat, que no ho tinc pensat…no sento massa atracció per l’exposició constant al públic, i de fet, d’alguna manera, em sap greu per aquelles persones que es poden sentir observades i avaluades constantment per l’opinió pública.

Què la fa feliç? Estar amb els meus amics, la meva parella i la meva família; estirar-me al sofà arraulida amb el meu gos, escapar-me al poble per desconnectar, sortir a passejar per la muntanya amb el silenci, fer esport i també, per descomptat, la meva feina! Compartir moments amb l’alumnat, i les nenes que entreno cada any a voleibol, és màgic!

Quin superpoder li agradaria tenir? Sempre he dit que m’agradaria teletransportar-me, sobretot els matins per arribar a l’escola!

Què vol ser de gran? M’agradaria seguir tota la vida fent allò que em fa feliç i m’omple, en l’àmbit personal i laboral.

Quin és el seu lema o frase preferida? Partit a partit!

Contact

Av. Mare de Déu de Lorda, 34
Barcelona 08034 T 93 203 03 54